Hur väl syns du utan reflex egentligen?

Publicerad

Nu lägger vi om till vintertid och då är det också dags att ta fram reflexerna för att synas i trafiken. Skillnaden på hur långtifrån du syns kan vara 100 meter och gör reflexen till en billig livräddare.

Att använda reflex kan vara avgörande för att klara sig på ett säkert sätt i trafiken. En person utan reflex upptäcks först efter 25 meter i halvljuset från bilen. Med reflexer kan man synas redan vid 100 meter.

Under de mörka månaderna blir dubbelt så många påkörda i trafiken. Det visar statistik från Trafikverket, som bygger på polisens och sjukvårdens inrapportering. Och att vara väl synlig i trafiken är livsviktigt menar såklart Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF).

– 40 procent att alla olyckor där fotgängare är inblandade sker när det är mörkt ute. En stor del i olyckorna är att man inte syns när man är ute och går på gatorna, säger Malte Burwick, chef på NTF Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.