Fint hus som skymmer finrummet

Uppdaterad
Publicerad

Ett fint hus eller ett hus som skymmer Uppsalas finrum. Åsikterna går isär om Segerstedtshuset.

Universitetets nya förvaltningsbyggnad intill botaniska trädgården börjar ta allt mer form men står helt klar först om ett år. Segerstedthuset som det heter var mycket omdiskuterat innan det skulle byggas på grund av dess läge i Uppsalas historiska miljö vilket fick många, inte minst i akademiska kretsar att reagera.

Ledsam tjock-tv

Eric Bylander, är docent i processrätt vid Uppsala universitet var en av företrädarna för den uppmärksammade intressegruppen Rädda Botan, som tillsammans kämpade för att stoppa byggandet av segesrtedhuset eller åtminstone den utformning den nu byggs i.

– Den här miljön är mitt och många andras finrum. Att placera en sådan här arkitektonisk tjock-tv mitt i det här finstämda gör mig ledsen, säger Eric Bylander.

Ett fint hus

Huset är uppkallat efter Torgny Segerstedt tidigare rektor vid Uppsala universitet från 1955 till 1978, Segerstedthuset ska inrymma kontor för universitetets ledning och förvaltning men huset ska också vara öppet för studenter och allmänhet.

– Jag ser fram emot att jobba här. Det blir nog ett fint hus, säger Julia Ternhag.

– Jag tycker att det är kul att det händer saker, det är spännande trots allt. Om folk tycker att den är ful så får dom väl tycka det, säger Sofia Åqvist.

Lång process

Processen innan spaden sattes i marken och samtliga instanser sagt sitt var lång, och huset flyttades till slut 10 meter in i kvarteret för att inte göra intrång på omkringliggande miljö. Den förändrinen innebar att man kommer få plats med en mindre park och ett torg framför huvudéntren. Dessutom sänktes huset två våningar i dess södra delar. En förändring som både Peter Bohman på akademiska hus och Eric Bylander verkar tycka var till det bättre, även om den sistnämnde fortfarande inte verkar helt nöjd.

Rektor vid Uppsala universitet har beslutat att ge Akademiska Hus i uppdrag att uppföra den nya byggnaden i kvarteret Plantskolan i Blåsenhusområdet. Huset kommer att namnges efter Torgny T:son Segerstedt (1908-1999), rektor vid Uppsala universitet 1955-1978.

Mötesplats

Segerstedthuset blir en byggnad som ska fungera som mötesplats för hela universitetet och samtidigt inrymma kontor för universitetets ledning och förvaltning. Huset ska vara öppet och tillgängligt för såväl studenter och universitetsanställda som för besökare och allmänhet.

Den nya byggnaden kommer att samla de universitetsgemensamma stödfunktionerna under ett och samma tak centralt utmed Dag Hammarskjölds väg, det så kallade Kunskapstråket med en rad av universitetets campus samlade.

– Ett internationellt ledande universitet behöver också utveckla de delar som ska stödja kärnverksamheten. Att samla universitetsförvaltningen under samma tak i ett öppet och välkomnande hus är ett viktigt steg i denna riktning, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

Döpt efter rektor Segerstedt

Torgny T:son Segerstedt studerade och doktorerade vid Lunds universitet, men blev professor och senare rektor vid Uppsala universitet. Hans rektorsperiod sammanföll med en händelserik och expansiv tid i universitetets historia. Han arbetade målmedvetenhet för den högre utbildningens och forskningens intressen under hela sin karriär. Torgny Segerstedts långa period som rektor fick sin avslutning i samband med universitetets 500-årsjubileum 1977.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer