Hussien Abowarrad är en känd profil i Gottsunda. Han hoppas att många kommer att rösta i EU-valet den 26 maj. Foto: SVT

Han ska få fler att rösta i EU-valet – en av flera ambassadörer

Uppdaterad
Publicerad

Under valet till Europaparlamentet 2014 så röstade nästan 60 procent av de röstberättigade invånarna i Uppsala kommun. Nu vill man höja den siffran med hjälp av demokratiambassadörerna som har fokus främst på unga, funktionshindrade och utrikes födda.

Hussien Abowarrad, från Gottsunda, är en av de 15 demokratiambassadörer som Uppsala kommun använder sig av inför EU-valet den 26 maj. Hans uppgift är att engagera och motivera människor han möter till att rösta och ge mer kunskap kring varför det är viktigt.

– Jag har valt att bli ambassadör för att det är viktigt att rösta i en demokrati. EU-valet är viktigt för alla här. Vi kan vara med och påverka lagen bland annat, säger han.

EU-valet 2019 Uppsala län

En stark profil i Gottsunda

Själv är Hussien Abowarrad en välkänd person för många i Gottsunda, med engagemang i ungdomsföreningen LaSofta och som aktiv nattvandrare.

– Jag känner många och har bott här i över 40 år. Det känns extra viktigt för mig att sprida budskapet om att folk ska rösta just här. Många vet inte ens att det är val, förrän de får valsedeln i sin brevlåda, säger han.

Många Gottsundabor ser upp till Hussien som en stark förebild och har lovat honom att rösta, för hans skull.

– Jag blir väldigt glad över det. Och behöver jag övertyga lite extra så bjuder jag på godis, det fungerar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019 Uppsala län

Mer i ämnet