Bostadshuset omgärdas av en egen hästhage, men det är främst en annan faktor som gör att hvb-hemmet Livendo sticker ut.
– Vi är en idéburen verksamhet, vilket innebär att vi återinvestera all vinst i verksamheten, berättar verksamhetschefen Sara Lahti.
Ökat intresse
Livendo har precis satt igång sin verksamhet och de har valt att inrikta sig på tjejer med självskadebeteende. Att de väljer att återinvestera all vinst gör att de sticker ut. På Riksorganisationen för idéburen vård och omsorg Famna tycker man sig dock kunna se ett ökat intresse.
– Vi vet att de startas fler idéburna verksamheter, men samtidigt startas det fler HVB-hem generellt, så det är svårt att säga om det ökar procentuellt, säger Ingemar Olsson som är media- och opinionsansvarig på Famna.
Ingen välgörenhet
Sara Lahti är tydlig med att betona att företaget inte sysslar med välgörenhet.
– Få känner till begreppet, men det handlar helt enkelt om att vi har sociala mål framför ekonomiska. Vi hoppas att den här sättet att bedriva verksamhet ska spridas för nu är vi relativt ensamma om upplägget, säger hon medan boendets två islandshästar strosar förbi i bakgrunden.
Hästterapi
De tjejer som vill får hjälpa till med skötsel och ridning av hästarna, något som stallchefen Magdalena Duczko menar har flera fördelar.
– De kan hjälpa ungdomarna med både självförtroende och kroppskännedom. Sen är det motiverande att hålla på med hästar, och det kräver att man är bestämd och sätter gränser.