Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fatma Abu Sultan har lagt ned mycket tid på sin uteplats, se hur den ser ut i klippet. Foto: Alberto Lozano/SVT

Kravet: Snygga till uteplatsen – annars kan du vräkas

Uppdaterad
Publicerad

Flera hyresgäster boende i Gränby, Uppsala, har fått ett brev från bostadsbolaget Rikshem med ett krav på att göra i ordning sin uteplats. De som inte gör det riskerar att förlora sina lägenheter, något som har orsakat stor oro bland hyresgästerna.  

I de hyreskontrakt som Rikshem upprättar med varje ny hyresgäst finns en formulering om att hyresgästen ska ta hand om sin uteplats, och vill man sätta upp till exempel ett staket så krävs ett särskilt tillstånd.

Under våren har Rikshem kontrollerat uteplatserna i Gränby, och ska då – enligt bostadsbolaget själva – ha upptäckt brister. Det var med anledning av det som brevet med kraven skickades ut, något som Hem & Hyra tidigare rapporterat. Inom de mest vanliga brister på uteplatserna finns det saker som olämplig förvaras och olika typer av konstruktioner som kan hindra dagvattnet.

Carolina Miranda är en av dem som i mitten på maj fick ett brev från Rikshem om uteplatsen. Det var bara ett problem – hon har ingen uteplats.

– Det är ett väldig bra exempel på hur kommunikationen med Rikshem fungerar, reglerna är inte tydliga och man vet inte vad som gäller. De har dessutom ingen koll på vem som har en uteplats, säger Carolina Miranda som är ledamot i den lokala hyresgästföreningen.

”Har lagt ned tid”

Breven till hyresgästerna ska ha varit individuellt anpassade och SVT har tagit del av brev där Rikshem kräver bland annat att man ska uppvisa tillstånd för att bygga staket eller placera en paviljong på uteplatsen. Fatma Abu Sultan är en av dem som har fått ett sådant påpekande, men hon menar att hon inte kan bevisa att hon har ett tillstånd eftersom hon fick det muntligt.

– Vi är upprörda eftersom vi har lagt väldig mycket tid på vår uteplats, vi vet inte vad Rikshem vill ha, säger Fatma Abu Sultan.

“Du riskerar att bli uppsagd” 

Enligt Rikshem har bristerna man upptäckt vid uteplatserna bland annat handlat om olämpligt förvarade saker och olika typer av konstruktioner som gjort det svårt att komma åt dagvattnet och att utföra skötsel.

Om man inte tar hand av sin uteplats är den yttersta konsekvensen att man kan bli uppsagd från sin lägenhet. Det har Rikshem bestämt.

– Vi är skyldiga att vara tydliga med det som kan hända om man inte fixar sin uteplats, säger Peter Skeppström, pressansvarig på Rikshem.

Hittills ska ingen ha tvingas lämna sin lägenhet på grund av en stökig uteplats. Rikshem säger att det sker en kontinuerlig dialog med hyresgästerna och att målet är att ingen ska behöva bli uppsagd.

I klippet: Hör mer om kravet på uteplatser – och de boendes reaktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet