Att räkna örnarna säger oss en hel del om hur det står till med miljön. Foto: Daniel Brodén

I dag får ornitologerna örnkoll

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dags att vända blicken mot skyn och spana efter våra största rovfåglar när årets örnräkning ordnas av Naturskyddsföreningen.

Mellan klockan 10 och 12 står örnspanare posterade på ett 20-tal  platser i Uppsala och Stockholms län. I Uppsala sker det vid Skarholmen, Hjälstaviken och Härjarö udde. I Stockholms län i bland annat på Vårbergstoppen i södra Stockholm och Högdalatippen i Vallentuna.

– Ser vi kungsörn blir vi mycket glada, förra året såg vi bara en kungsörn men 154 havsörnar, säger Sten Ullerstad, ordförande i Naturskyddsföreningen i Eskilstuna och projektledare för örnräkningen.

Örnobservationerna summeras senare under dagen.

Vad säger antalet örnar oss?

– Örnarna är precis som du och jag överst i näringskedjan och mår örnarna bra så brukar vi människor också må skapligt. Tidigare har miljögifter begränsat örnarnas fortplantning och då fick vi också i oss en hel del dåligheter. Så det är bra att ha koll på den här stammen.

Hinner inte ringmärka

På senare år har framför allt havsörnsstammen ökat markant – forskarna hinner inte ens med att ringmärka de ungar som kläcks.

– Kungsörnarna ligger däremot tyvärr ganska risigt till, många av dem blir dödade av tåg, säger Sten Ullerstad.

Örnräkningen sker i området mellan Nynäshamn och Lidingö i öster till Vänern i väster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.