Först hatad, sen hyllad. I dag kallas den en klassiker och en kvinnlig hamlet. Henrik Ibsens pjäs Hedda Gabler kom 1890 men är ständigt aktuell.
– Vår Hedda är mycket mer igenkännbar tror jag. Man identifierar sig mer med henne och hon är också en person som hela tiden vill in i alla sammanhang och bli en del av gänget, men ständigt hamnar utanför, säger Farnaz Arbabi som regisserar Hedda Gabler på Uppsala stadsteater.
I centrum står Hedda. Nygift men inte särskilt lycklig. Sen pjäsen skrevs har den spelats på scener världen över och filmatiserats otaliga gånger. I Farnaz Arbabis uppsättning fokuseras det framförallt på hur det är att leva i dag, det extensiella och hur man blir i relationer med andra.
– När jag började med den här rollen så tänkte jag att det skulle vara en baggis, det ligger nära mig och jag förstår ju henne. Det här kommer gå hur lätt som helst. Sen när man började, det hela ska ju leda någonstans... Det är så otroligt komplext och det går så jävla fort, säger Bahar Pars som spelar Hedda Gabler.
Men ni som förväntar er den mer aristokratiska Hedda, så som man kanske är van och se henne får tänka om.
– Vi har jobbat med att skala bort allting som är 1800-tal. Till exempel är det ingen som ni:ar, vi har tagit bort häst och vagn och sådana saker som står i vägen för berättelsen, säger Farnaz Arbabi.