Hör Ida-Maria, 22, berätta mer om sin svåra situation med en synnedsättning Foto: Ellen Pan

Ida-Maria har kraftig synnedsättning – nekas ledsagare

Uppdaterad
Publicerad

Enköpingsbon Ida-Maria Engberg studerar till lärare i Uppsala och vill nu flytta dit för att slippa pendla.

Men kommunen nekar henne ledsagare – trots att hon har stora svårigheter att klara av vardagen på grund av sin grava synnedsättning, vilket Enköpings-Posten var först med att berätta om.

– Jag mår jättedåligt och blir jättestressad, säger 22-åringen, som nu riskerar att behöva hoppa av sin utbildning.

Ida-Maria har en fäbless för spanska och älskar att jobba med människor. Därför har hon valt att plugga till språklärare. Men nu är framtiden oviss – eftersom det är svårt för henne att pendla till skolan i Uppsala varje dag.

– När jag försökte åka själv så klämdes jag mellan bussdörrarna, berättar Ida-Maria.

Att flytta är inget alternativ i nuläget, eftersom Uppsala kommun nekat henne ledsagare enligt LSS. Beskedet kom som en chock för Ida-Maria, som tidigare beviljats hjälp av Enköpings kommun utan problem. Hon har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, men fått nej även där.

Kommunen: ”Jobbar hårt med att följa lagstiftningen”

Enligt omsorgsnämnden i Uppsala kommun bedöms inte Ida-Marias funktionsnedsättning ge tillräckligt stora svårigheter för att ha rätt till LSS. Det trots att 22-åringen har en grav synnedsättning och en cp-skada i ena benet. Både en sjukgymnast, en arbetsterapeut och en kurator intygar att hon behöver hjälp i vardagen.

– Jag tycker det är helt orättvist och dumt, säger Ida-Maria.

Lena Thalén, chef på omsorgsförvaltningen, vill inte uttala sig om det här specifika fallet men menar att beslutet i Enköpings kommun inte påverkar bedömningen i Uppsala.

– Vi är inte bundna av hur en annan kommun har bedömt. Vi jobbar hårt med att följa lagstiftningen. Självklart har jag förståelse för att enskilda individer som inte får rätt till insats blir besvikna, säger hon.

I klippet hör du Ida-Maria berätta mer om sin svåra situation och kommunens förklaring till beslutet.

LSS och SoL: Det här gäller

Personer med funktionsnedsättningar kan få olika typer av stöd och insatser. Olika lagar reglerar de möjligheter till stöd som finns.

Den som har omfattande funktionsnedsättningar kan få stöd och service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Stöd kan också ges utifrån socialtjänstlagen.

För att ha rätt till stöd enligt LSS krävs att funktionshindret starkt påverkar flera livsområden samtidigt och gör att man är mycket beroende av hjälp i den dagliga livsföringen.

En funktionsnedsättning eller en diagnos ger inte automatiskt rätt till en viss stödinsats, utan graden av funktionsnedsättning och det individuella behovet avgör.

Kommunen har det yttersta ansvaret för att den enskilde får den hjälp han eller hon behöver.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.