En man i Uppsala hängde en påse med en död kattunge på sin grannes dörr. Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: TT

Grannfejd urartade – lämnade död kattunge utanför dörren

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna som bor grannar på en ort utanför Uppsala bråkade om sina katter som fick kattungar med varandra hela tiden. Till slut hängde mannen en död kattunge i en plastpåse vid kvinnans grind.

Två dagar senare hängde ytterligare en kattunge i en påse utanför kvinnans hem. Den kattungen levde fortfarande, och kvinnan försökte tillsammans med några andra grannar att rädda den. Katten kördes till en veterinär, men fick avlivas då den var för svag.

Det var i november 2017 som händelserna inträffade. Kvinnan polisanmälde mannen efter att hon hittat den andra kattungen. Polisen besökte några dagar senare mannens gård och omhändertog då katthonan samt en tredje kattunge som levde.

Dog inte av våld

Mannen har nu åtalats för ofredande. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som på polisens begäran obducerat de båda kattungarna, fanns inga tecken på att någon brukat våld mot dem – därmed är mannen inte misstänkt för djurplågeri. SVA slår fast att den första katten troligen avlidit av svält, eller att den inte klarat av kylan på grund av sitt utmärglade tillstånd. Även den andra katten var mycket mager. Båda var omkring tre veckor gamla.

Själv säger mannen i polisförhör att han hittade kattungarna i det skick de var, och att han hängt dem utanför kvinnans hem som en markering. Syftet var att få ett slut på att hennes hankatt hela tiden parade sig med honkatten på hans gård.

Han förnekar brott och säger att han inte menat att ofreda sin granne.

Nu kommer alltså de båda grannarna att mötas i tingsrätten, där kvinnan ska vittna mot sin granne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.