Ayse och Battal Battaloglu bodde i Turkiet fram till 2016 och 2017. När de började ägna sig åt politisk aktivism i hemlandet resulterade det i rättsliga åtgärder – vilket fick dem att lämna för Sverige. Här har de fått två barn och Battal har arbetat under sina snart sju år i landet.
– Vi hade inget tyngre politiskt arbete, det handlade mest om rättigheterna för det kurdiska språket, säger Battal Battaloglu.
Arbetstillståndet nekas av säkerhetsskäl
I det senaste beslutet från Migrationsverket har de fått ett tidsbestämt uppehållstillstånd, men inte beviljat arbetstillstånd – för att de inte ska kunna etablera sig i Sverige.
Bakgrunden till beslutet är att Säkerhetspolisen gjort en prövning som resulterat i bedömningen att hans arbetstillstånd ska nekas av säkerhetsskäl.
Ligger det någonting i det?
– Om vi har gjort något farligt för Sveriges säkerhet får de gärna berätta det eller pröva oss i domstol, säger Battal Battaloglu.
”Blir lite moment 22”
Enligt Migrationsverket har Battal Battaloglu fått uppehållstillstånd i Sverige enbart på grund av att han inte kan utvisas i nuläget, på grund av risk för påtryckningar i Turkiet.
– Det blir lite moment 22. När uppehållstillståndet går ut ska en ny prövning göras, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.
Säpo svarar
Säpo kommenterar inte enskilda fall – men berättar att de fungerar som en remissinstans till Migrationsverket i sådana här ärenden.
SVT har gått igenom de dokument som ligger till grund för det indragna arbetstillståndet. Av dem framgår att Säpo anser att Battal Battaloglu utgör ”en risk för allmän ordning och säkerhet”.
– När det kommer till utlämningsärenden tittar vi enbart på huruvida en person är ett säkerhetshot eller inte, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesman på Säkerhetspolisen.
I klippet ovan: Ayse och Battal Battaloglu berättar om hur detta beslut påverkar deras livssituation.