Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Ayse och Battal Battaloglu berättar om hur beslutet att Battal inte får arbeta påverkar deras livssituation. Ta även del av samhällsdebattören Kurdo Baksis tankar kring ärendet. Foto: Evindar Akdogan / SVT

Battal får inte jobba – bedöms som säkerhetsrisk av Säpo: ”Lever i ett vakuum”

Uppdaterad
Publicerad

Battal Battaloglu har arbetat i Sverige sedan han kom hit 2017. Men i sitt senaste beslut har Migrationsverket efter en bedömning av Säpo beslutat att han ska få indraget arbetstillstånd av säkerhetsskäl.

– Vi lever i ett vakuum utan att veta vad framtiden blir, säger hans fru Ayse Battaloglu.

Ayse och Battal Battaloglu bodde i Turkiet fram till 2016 och 2017. När de började ägna sig åt politisk aktivism i hemlandet resulterade det i rättsliga åtgärder – vilket fick dem att lämna för Sverige. Här har de fått två barn och Battal har arbetat under sina snart sju år i landet.

– Vi hade inget tyngre politiskt arbete, det handlade mest om rättigheterna för det kurdiska språket, säger Battal Battaloglu.

Arbetstillståndet nekas av säkerhetsskäl

I det senaste beslutet från Migrationsverket har de fått ett tidsbestämt uppehållstillstånd, men inte beviljat arbetstillstånd – för att de inte ska kunna etablera sig i Sverige.

Bakgrunden till beslutet är att Säkerhetspolisen gjort en prövning som resulterat i bedömningen att hans arbetstillstånd ska nekas av säkerhetsskäl.

Ligger det någonting i det?

– Om vi har gjort något farligt för Sveriges säkerhet får de gärna berätta det eller pröva oss i domstol, säger Battal Battaloglu.

”Blir lite moment 22”

Enligt Migrationsverket har Battal Battaloglu fått uppehållstillstånd i Sverige enbart på grund av att han inte kan utvisas i nuläget, på grund av risk för påtryckningar i Turkiet.

– Det blir lite moment 22. När uppehållstillståndet går ut ska en ny prövning göras, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Säpo svarar

Säpo kommenterar inte enskilda fall – men berättar att de fungerar som en remissinstans till Migrationsverket i sådana här ärenden.

SVT har gått igenom de dokument som ligger till grund för det indragna arbetstillståndet. Av dem framgår att Säpo anser att Battal Battaloglu utgör ”en risk för allmän ordning och säkerhet”. 

– När det kommer till utlämningsärenden tittar vi enbart på huruvida en person är ett säkerhetshot eller inte, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesman på Säkerhetspolisen.

I klippet ovan: Ayse och Battal Battaloglu berättar om hur detta beslut påverkar deras livssituation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.