Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Infektionschefen: ”Som en bomb som kan brisera när som helst” 

Infektionschefen: ”Som en bomb som kan brisera när som helst” 

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset har tvingats skala upp antalet vårdplatser under helgen för att ha tand om det ökade antalet covid-patienter. Oron är stor att det blir värre inom ett par veckor. Nu ryter infektionschefen ifrån – igen.

Under lördagen skalade Akademiska sjukhuset återigen upp antalet vårdplatser för att kunna ta hand om covidsmittade patienter, det är andra gången den här veckan efter ett högt söktryck. Infektionsavdelningen har även dubblat bemanningen under nattjourerna.

– Nu har vi kommit upp i cirka 25 patienter som ligger inne. Det är precis som en av mina jourmedarbetare sade igår: Det känns som att balansera på en slak lina eller som att en bomb kan brisera när som helst i framtiden, säger Fredrik Sund, verksamhetschef inom infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset. 

Kan bli värre om några veckor

Han skriver i ett inlägg på Facebook att han är oroad över utvecklingen och att det verkar svårt att nå ut till alla grupper i samhället med informationen. Där ryter han ifrån och påminner om att det viktigt att fortsätta hålla avstånd och tvätta händerna ofta. Han är orolig för att det kommer att se ännu värre ut om ett par veckor.  

– Då kan vi få avsevärda problem med att ställa om sjukvården på nytt. Så många steg till behöver vi inte innan det kan bli ordentliga problem. 

Hör i klippet ovan om vilken åldersgrupp som smittan ökar mest i. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet