”Vi absolut i den tredje vågen”, säger infektionschefen Fredrik Sund. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Infektionschefen: ”Vi är absolut i tredje vågen”

Publicerad

Inte sedan mellandagarna har så många covidpatienter intensivvårdats vid Akademiska sjukhuset som nu. Jämfört med då utgör de allra sjukaste nu en större andel av det totala antalet covidpatienter.

– Vi är absolut i tredje vågen nu, det går inte att säga något annat, säger infektionschefen Fredrik Sund.

På centralintensiven vårdas nu 20 personer för covid-19. Det är den högsta noteringen sedan 29 december förra året. Enligt Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken, är den tredje coronavågen här.

– Den kom nog förra helgen och nu i helgen rasade det in ytterligare fem patienter på IVA, säger han.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi ser nu att det är yngre patienter som ligger inom intensivvården, medelåldern är väl omkring 60-65 år, och vi tror att det beror på att de äldre har blivit vaccinerade.

”Nästan alltid fullt”

För att möta trycket planerar Akademiska sjukhuset att öppna upp fler intensivvårdsplatser.

– Det är lite annorlunda nu då vi procentuellt har fler som ligger på intensiven jämfört med slutenvården. Det är alltid nästan fullt eftersom vi ökar upp antalet platser när det fylls på. Vi ligger alltid med en viss marginal men inte med mycket, säger Fredrik Sund.

När antalet IVA-patienter senast nådde en toppnotering i december vårdades omkring 160 covidpatienter på sjukhuset, i dag vårdas drygt 80 stycken.

– Det är klart att vi tittar på om mutationerna gör att man blir svårare sjuk, men vi har inte kommit fram till något ännu, säger Fredrik Sund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet