Mariet Ghadimi på Tris tycker att informationen om tvångsäktenskap måste spridas bättre, bland annat i skolorna. Foto: Ramin Takamoli/SVT

”Information om tvångsgifte sprids för dåligt”

Publicerad

Informationen om att tvångsäktenskap är olagligt och att det går att få hjälp sprids inte tillräckligt. Den kritiken kommer från riksorganisationer som jobbar med hedersrelaterat våld och förtryck.

Att informationen sprids är viktigt, både för unga som drabbas och för de som jobbar med ungdomar inom skola, socialtjänst och polis. Men det slarvas med informationen, tycker bland annat orgsanisationen Tris, Tjejers rätt i samhället.

LÄS MER: Maria giftes bort på sommarlovet

– Det här ska synas väl på kommunens och länsstyrelsens hemsida, det är nu inför sommaren som det är viktigt, säger Mariet Ghadimi, verksamhetschef på Tris i Uppsala.

Informationskampanj

Länsstyrelsen i Östergötland har det nationella ansvaret för hedersrelaterade frågor och inför förra sommaren satsade man på en informationskampanj mot tvångsgifte. Kampanjen har återkommit nu i maj och bland annat skickas brev till personal på skolor och ungdomsmottagningar, brev som innehåller både informationsfilmer och affischer.

– De affischerna borde sitta uppe på varenda skola i Uppsala, men det gör de tyvärr inte. Jag har själv cyklat omkring och delat ut dem på skolorna, säger Mariet Ghadimi.

LÄS MER: Socialtjänsten jobbar för högtryck

Ingen vet med säkerhet hur många svenska ungdomar som tvingas till giftermål utomlands varje år, men enligt samtal till den nationella stödlinje som länsstyrelsen i Östergötland startat konstaterades ett 50-tal fall under åren 2014–2016.

Krav på kommunerna

Sara Mohammad, på riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, håller med Tris om att information om tvångsäktenskap måste nå ut bättre. Hon tycker att kommunerna måste göra mer, så att skolor och socialtjänst får bättre koll på problemet.

– Och det är regeringens uppdrag att se till så att det här sköts bättre. Tyvärr görs det inte alls tillräckligt på regional och lokal nivå, säger Sara Mohammad.

Förstår kritiken

Det regionala ansvaret för frågor om hedersvåld och förtryck ligger på länsstyrelsen i Uppsala.

Helena Svensson.

Här förstår man organisationernas kritik.

– Vi kan göra mer, det håller jag med om. Vi kan alla bli bättre på att samarbeta kring de här frågorna, säger Helena Svensson på länsstyrelsen.

Varför har ni inte gjort mer för att sprida informationen nu inför sommarlovet?

– Det kan jag inte svara på, det vet jag inte.

Men inför nästa sommar lovar länsstyrelsen bättring.

– Då ska vi inte vara ute i sista minuten utan börja i god tid under våren, säger Helena Svensson.

Här finns hjälp

Visa

Tris, Tjejers rätt i samhället har ett journummer som den som behöver hjälp, råd och stöd kan ringa till. Numret är 0774-40 66 00 och är bemannat vardagar klockan 09 till 17.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer