Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Ingen torghandel när Paludan kommer till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Vaksala torg kommer att stängas av under delar av lördagen på grund av att den högerextreme politikern Rasmus Palundan fått tillstånd att hålla möte där. Polisen gör bedömningen att det inte går att ha någon torghandel alls på platsen under dagen.

Paludan har begärt att få komma och hålla möte i Uppsala. Polisen har pekat ut Vaksala torg som en lämplig plats att hålla möte på och givit honom tillstånd. Men ja till Paludan innebär också ett nej till torghandlarna.

– Jag tror att polisen gör en rätt bedömning när man inte vill ha för mycket folk på torget, säger Roger Lindström, områdeschef vid Uppsala kommun.

Varor kan kan inte säljas

För torghandlaren Yeter Saritas innebär beskedet att varor som köpts in till helgen inte kan säljas.

– Vad kan vi göra? Det är inte vi som bestämmer, säger hon.

Enligt Roger Lindström så finns det inskrivet i torghandlarnas kontrakt att möjligheten att ha verksamhet kan ställas in med hänvisning till allmänna sammankomster som polisen gett tillstånd för.

Torget spärras av

Vaksala torg kommer att spärras av under lördagen, med kravallstaket.

”Staketet tar en stund att montera upp och kommer att plockas ned så fort som möjligt”, skriver Mikael Hedström, presstalesperson, i ett mejl till SVT.

I klippet: Torghandelns intressen krockar med det tillstånd som polisen givit Paludan under lördagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.