Ingen utredning om jouråklagarens agerande

Uppdaterad
Publicerad

Chefsåklagaren Mats Åhlund vid Riksenheten för polismål beslutade i dag att inte inleda någon förundersökning gällande jouråklagaren Katarina Lindbergs agerande före dödsskjutningen av 34-årige Mesut Sahindal.

– Jag har kommit fram till att  det inte finns anledning att anta att jouråklagaren gjort sig skyldigt till något brott, därför så inleder jag inte någon förundersökning, säger han.

Vad grundar du det på?

Polis sköt ihjäl knivman

– Det grundar jag på de utredningshandlingar som finns i åklagarens ärende. Jag kan konstatera att åklagaren inte har åsidosatt någon uttrycklig regel, utan det är en bedömningsfråga om en gripen person ska anhållas eller friges. Det finns ett betydande utrymme för olika uppfattningar. Även om man gör en bedömning som kan ifrågasättas, så betyder de inte på något sätt att åklagarens beslut skulle vara straffbart eller brottsligt, säger chefsåklaren Mats Åhlund.

Kritiserat beslut

Katarina Lindberg var jouråklagare den natten och det var hon som tog beslutet om att  inte anhålla mannen, som gripits efter att han ska ha hotat och misshandlat sin föredetta fru. Ett beslut som kritiserats från flera hålll, bland annat från Sara Mohammad som är ordförande i föreningen Glöm aldrig pela och Fadime.

Efter att åklagaren beslutat om att han skulle släppas så ska han ha hotat släktningar i stadsdelen Nyby i Uppsala. Det var också där som han sedan sköts till döds av polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis sköt ihjäl knivman

Mer i ämnet