Foto: SVT

Inget valborgsfirande i Uppsala – coronavirus sätter stopp

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget traditionsenligt valborgsfirande i Uppsala. Bland annat ställs aktiviteter i Ekonomikumparken, forsränning, mösspåtagning och sillunch in.
– Läget är så pass allvarligt, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Anledningen är regeringens beslut att stoppa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 500 personer. Vanligtvis innebär dagarna runt sista april att uppemot 150 000 personer samlas i centrala Uppsala.

Bakom beslutet står – utöver kommunen – Uppsala universitet, SLU, Akademiska sjukhuset, Region Uppsala och polisen.

– Valborg kommer inte att kunna genomföras så som vi brukar, säger Erik Pelling (S).

– Det är en fantastisk folkfest som vi väldigt ogärna ställer in, men nu är läget så pass allvarligt. Det är viktigt att folk förstår att det här en kris som troligen kommer att pågå ganska länge.

I ett pressmeddelande skriver arrangörerna:

”Aktörerna är överens om att göra sitt yttersta för att förhindra smittspridningen och begränsa de aktiviteter som leder till större sammankomster. I den rådande situation vi befinner oss i kan därför valborgsfirandet i Uppsala inte genomföras. Aktörerna uppmanar till firande av vårens ankomst på annat sätt i år.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet