Foto: Peter Högström

Insamling klar – Västra banken räddad

Uppdaterad
Publicerad

Öregrunds landmärke – monumentet Västra banken fick ny färg under våren och nu har hembygdsföreningen även fått ihop finansieringen.

2015 drog Öregrunds hembyggsförening igång en insamling för att rusta upp det gamla fyrskeppet Västra banken, ett monument som ligger invid hamnen i Öregrund. 100 000 kronor var målsättningen för insamlingen och nu är man i mål.

– Privatpersoner har skänkt från 75 och upp till 5 000 kronor. Många skänkte 500 kronor. Då fick man ett nytryck av en ritning av Västra Banken. Vi gick i mål när vi fick 50 000 av Lions, säger Anders Lindström, ordförande i Öregrunds hembyggsförening

Monumentet målades om i våras, men nu är även finansieringen klar.

– Vi är jätteglada och jättestolta. Vi sökte anslag från kommunen men därifrån fick vi ingenting. Vi anlitade en målarfirma och dom gjorde ett riktigt bra jobb så nu ska väl monumentet stå några år till, säger Anders Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.