Instagram svarar på kritiken kring försäljning av olaga nätsprit. Foto: SVT

Instagram förbjuder inte försäljning av den farliga nätspriten

Publicerad

Bara i Uppsala finns det ett 30-tal Instagramkonton där det förekommer försäljning av den ”fulsprit” som unga köper. Men trots att den är olaglig så inför det sociala mediet inget direkt förbud mot försäljningen.

Försäljningen av illegala droger och sprit på sociala medier har exploderat det senaste året. Det märks av inte minst i Uppsala där langningen pågår förfullt.

– Det värsta är att föräldrarna inte har någon koll på vad deras ungdomar gör på internet, och det kan få katastrofala konsekvenser, säger Hilde Wiberg, ungdomsjouren i Uppsala.

Instagram svarar på kritiken

SVT Nyheter Uppsala har sökt Instagram som inte kan ge oss någon intervju. De svarar dock skriftligen:

”Vi är i en process där vi just nu uppdaterar vår policy för att kunna förbjuda försäljning av alkohol och tobak mellan privatpersoner på instagram. Under tiden så sätter vi en åldergräns på inläggen för att bara göra dem tillgängliga för personer som är över 18 år”, skriver Instagrams talesperson till SVT Nyheter Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer