Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Ungas intresse för att bilda familj minskar

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte längre lika viktigt för unga att träffa den rätte och bilda familj. Mindre än hälften av alla i åldrarna 15–24 år tycker det är viktigt att träffa ”den rätte”. Det visar Ungdomsbarometerns årliga generationsrapport där 16 000 unga svarat på frågor om bland annat relationer.

Endast en tredjedel av 15–24-åringarna tycker att barn är viktigt för att bli nöjd med tillvaron. År 2011 var motsvarande siffra 42 procent.

– Det beror på att det är en orolig omvärld, även om det finns ett intresse för familjebildning så är det något som man vill skjuta på, säger Jessica Åkerström analyschef på Ungdomsbarometern.

Svar i Generationsrapporten

Svaren från rapporten ”Generationsrapporten 2023: generation Z”, visar också att den ursprungliga familjen är viktig.

– Man vill hänga med sina föräldrar och sin familj, det handlar om trygghet, säger Jessica Åkerström.

Enligt Studenthälsan i Uppsala kan det finnas flera orsaker till att unga inte är lika intresserade av att bilda familj som tidigare.

”En orsak kan vara det finns en öppenhet för att livet kan levas på flera olika sätt. Vad gäller partnerrelationer kan de se ut på fler sätt än tidigare och vad gäller barn väljer en del aktivt att inte skaffa barn alls och en del väljer att bli förälder på egen hand. Möjligheterna är flera helt enkelt.”, skriver Sanna de Connick, psykolog på Studenthälsan, i ett mejl till SVT.

Det här är Ungdomsbarometern

Ungdomsbarometern är ett företag som gör undersökningar och analyser av främst 15–30-åringar.

De beskriver sitt uppdrag så här: ”Vår uppgift är att hålla koll på allt från megatrender till snäva subkulturer, beskriva unga på ett sätt de själva känner igen sig i, och inte minst dra slutsatser som inspirerar till handling.”

Generationsrapporten görs en gång om året.

Källa: Ungdomsbarometerns generationsrapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.