I klippet visar barnmorskorna Sofia Oskarsson och Ingela Ågren de nya badkaren och förlossningssalarna. Foto: Jasmin Lindberg / SVT

Intresset för att föda i vatten ökar i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I början av sommaren blev det möjligt för kvinnor att föda i vatten i på Akademiska sjukhuset. Nu är Uppsala den femte regionen i Sverige som erbjuder vattenförlossning.

– Sedan vi började lära ut barnmorskor att bistå vattenförlossningar har vi haft ungefär tio som fött barn i vatten, säger barnmorskan Ingela Ågren.

Ungefär tio kvinnor har fött barn i vatten på Akademiska sjukhuset sedan de nybyggda förlossningssalarna med stora badkar kommit i bruk. Nu tror barnmorskorna att intresset för vattenförlossningar kommer att öka ännu mer, vilket P4 Uppland tidigare rapporterat om.

– Det finns ett intresse för kvinnorna att få föda i vatten eller använda bad som smärtlindring under förlossningen, men nu när det går att föda i Uppsala hoppas vi att intresset ökar ännu mer, säger Ingela Ågren, barnmorska på Akademiska sjukhuset.

Fler fördelar med vattenförlossning

Enligt barnmorskan Sofia Oskarsson har vattenförlossningar fler fördelar än nackdelar. Det kan bland annat hjälpa kvinnorna att reducera smärta, slappna av och få ett kortare förlossningslopp.

– Den enda nackdelen man har sett är enligt forskning är att det finns en liten ökad risk att navelsträngen går av, men det är något vi kan förebygga.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.