Victoria Wickman tror att det ökade intresset för friidrott har att göra med att det finns många bra tränare i länet. Foto: SVT Uppsala / Adam Sjöborg

Friidrottsintresset i Uppland ökar kraftigt bland unga – går helt mot trenden

Uppdaterad
Publicerad

Det organiserade utövandet inom friidrotten har minskat på barn- och ungdomssidan under 2000-talet i stora delar av Sverige, det visar statistik från Riksidrottsförbundet. Men i Uppland är det tvärtom – här har intresset för sporten ökat med cirka 60 procent sedan 2015.

Mellan 2008 och 2015 sjönk deltagartillfällena i Uppland med cirka femtio procent – från 80 000 till knappt 40 000 deltagartillfällen. Men sedan 2016 har intresset ökat avsevärt.

En vändning som kan bero på flera orsa

Så ser friidrottsutövandet ut i Uppland Foto: SVT

ker såsom lokala inspiratörer samt nybyggnationen av IFU Arena i Uppsala.

Viktigt med bra tränare

16-åriga Victoria Wickman har själv utövat friidrott i flera år. Hon tror att det ökade intresset kan bero på att det finns bra tränare i länet.

– Bra tränare gör att man vill träna mer om man får bra hjälp, säger Victoria Wickman.

Vanligt att ungdomar slutar friidrotta

En tidigare utmaning har varit att få fler ungdomar att stanna kvar inom sporten. Men enligt Christina Ridderstråle, barn- och ungdomstränare för Bålsta IK, ser det annorlunda ut i Uppland.

– Vi ser är att det kommer fler barn till barngrupperna samtidigt som fler ungdomar väljer att stanna kvar längre, säger Christina Ridderstråle.

Varför tror du att intresset har ökat?

– Gemenskap, det skulle jag säga är en av de viktigaste orsakerna till att ungdomar fortsättar med träningen. Att ha en social samvaro när man tränar är viktigt.

Lyssna på klippet för att ta del av fler röster om det ökade intresset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.