Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flygvapnet flyttar till Uppsala Foto: SVT

Nu är nya flygstaben på Ärna invigd

Publicerad

De har redan jobbat en vecka men under onsdagen ägde själva invigningen rum av den nya flygstaben som flyttat till Ärna.
– Det här är extra kul för mig, säger flygstabschefen Anders Persson som tidigare varit pilot på just F16.

Den 1 januari 2019 etablerades tre nya förband inom försvarsmakten, varav flygstaben i Uppsala är ett. Under onsdagens invigning lämnade flygvapenchefen, generalmajor Mats Helgesson, över befälet till överste Anders Persson under trumpetfanfarer på en välbesökt ceremoni på Ärna.

I invigningstalet menade Helgesson att flytten var bra både för försvaret och för Uppsala då han hoppas på samverkan med både kommun och näringslivet.

Flygstabschefen överste Anders Persson tog i sitt tal upp betydelsen av trygghet och säkerhet och vikten av att fatta kloka beslut då man kan komma att sända svenska soldater ut i krig.

– En för alla, alla för en, betonade han och hoppas på att verksamheten blir bättre av flytten.

150 nya jobb i Uppsala

Totalt ska 250 personer jobba på staben och där 150 ska vara placerade i de herrgårdsliknande lokalerna där tidigare försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum huserat.

Flygstaben är därmed på plats i Uppsala samtidigt som Arméstaben flyttar till Enköping. Marinstaben kommer att flytta till Muskö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer