• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

Irakiskt val i Uppsala i dag

Uppdaterad
Publicerad

Irak gör sig redo för parlamentsval. I Sverige kommer väljare att kunna göra sina röster hörda i åtta städer runt om i landet, däribland Uppsala. Men långtifrån alla kommer att delta.

– Jag har inget förtroende för politikerna, säger barnskötaren Hoda Hassan.

När landet senast gick till val, för fyra år sedan, präglades Irak av Islamiska statens framgångar. Men efter en omfattande offensiv utropade premiärminister Haider al-Abadi seger mot IS i december förra året. Kvar finns ett land med enorma sår och stora utmaningar för vinnaren i lördagens val.

– Den viktigaste uppgiften för den nya regeringen är att bygga upp Irak igen. Det och att bekämpa korruptionen. Men det är lite samma sak, säger Ahmed al-Kamaly, Iraks ambassadör i Sverige, till TT.

– IS förstörde Irak. Korruptionen förstörde Irak. Därför är det frågor som måste prioriteras.

Åtta städer

Medborgare utanför Irak kan rösta i 20 länder redan på torsdag och fredag. I Sverige finns 15 vallokaler i åtta städer, bland annat i Malmö, Stockholm, Göteborg och Uppsala.

– Många irakier är starkt engagerade i vad som händer i landet och avståndet krymper med internet, tidningar och sociala medier. Omkring 117 000 personer har rätt att rösta här i Sverige, säger al-Kamaly.

Men misstron är utbredd bland väljarna, underbyggd av galopperande korruption, brist på grundläggande samhällstjänster och omfattande arbetslöshet. Många sunnimuslimer känner sig utestängda från makten och kurderna slickar såren efter folkomröstningen om självständighet i september som slutade med att Bagdad slog tillbaka.

– Efter Saddam Husseins fall 2003 blev det lite bättre i Irak, men bara ett kort tag. Sedan blev allt kaos. Politikerna lovar en massa, men absolut ingenting händer, säger 50-åriga barnskötaren Hoda Hassan som har bott i Sverige i 16 år.

– Samma människor klamrar sig fast vid makten, de vill bara tjäna pengar.

Få nya

Av de omkring 7 000 kandidater som ställer upp i valet är bara en femtedel nykomlingar, enligt valkommissionen. Haider al-Abadi, som leder den så kallade Segeralliansen, hoppas bli omvald och utmanas bland annat av sin företrädare Nuri al-Maliki. Bristen på förändring är en anledning till varför juristen Mohammed Jaddoa, 38, inte tänker rösta. Dessutom har han bott i Sverige i tio år och anser att det är svårt att bedöma läget på distans.

– Jag är ganska säker på att samma människor kommer att sitta kvar. De är så pass etablerade att det är svårt för de som skulle kunna erbjuda ett alternativ att ta sig in i systemet, säger han.

– Det krävs stora förbättringar i Irak. Men för det behövs nya ansikten och idéer.

Bättre utbildning

Ambassadören al-Kamaly hoppas att Irak ska ta ett kliv från sekterism och få en stark regering som kan jobba för folkets gemensamma bästa. Men för att landet ska kunna byggas upp ordentligt krävs ett bättre utbildningssystem, anser han.

– Vi hade inget demokratiskt system innan 2003, och vi växer upp mer och mer för varje dag. Men utmaningarna är stora och vi måste utbilda människor för att stärka demokratin ytterligare.

Fakta: Fjärde parlamentsvalet efter Saddams fall

Shiamuslimer utgör en majoritet av Iraks befolkning. Över 24 miljoner personer har registrerat sig för att rösta i parlamentsvalet den 12 maj. Det är det fjärde som hålls efter Saddam Husseins fall och de röstberättigade ska utse 329 ledamöter till parlamentet och har omkring 7 000 kandidater att välja bland.

Praxis är att premiärministern är shiamuslim, presidenten kurd och talmannen sunnimuslim. Den viktigaste av dessa poster är premiärministern, vilket avspeglar shiamuslimernas starka ställning i parlamentet och i politiken sedan 2003.

För första gången kommer väljarna att rösta genom att använda ett elektroniskt system. Men för att rösta krävs ett id-kort — vilket kan innebära stora problem i ett land där omkring två miljoner människor fortfarande är internflyktingar efter kriget mot IS. Många förlorade sina identitetshandlingar under flykten. Men enligt valkommissionen ska det finnas möjlighet för dem att rösta ändå. 166 röststationer har satts upp i 70 läger för internflyktingar i åtta provinser. Men bara 285 000 av interflyktingarna har registrerat sig för att rösta.

Källa: AFP, Reuters, Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.