Shahryar Bakhshipoor. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Iransk högtid firas med vattenmelon

Uppdaterad
Publicerad

Yalda är en av de äldsta iranska högtiderna. Yalda är årets längsta natt, då många familjemedlemmar samlas och firar med frukt. De vanligaste frukterna är vattenmelon och granatäpple.

Sedan flera tusen år tillbaka har det iranska folket firat Yalda, dygnet med den mörkaste kvällen. Då sitter människor och myser. Varje år på Yaldakvällen läser man dikter ur boken Divane Hafez, skriven av en av de största författarna i landet – Hafez.

Efter att ha serverat frukt, choklad och annat gott sitter man och berättar historier från förr och försöker att tyda vad som kommer att hända i framtiden. Till hjälp har man Divane Hafez.

Så här kan det se ut på Yaldafesten Foto: Ramin Takamoli/SVT

Yaldakväll i Sverige

Många människor med iranska rötter bor i Sverige, och de firar den här högtiden på liknande sätt som man gör i Iran.

 – Varje år firar jag Yalda med min familj, och jag saknar mina släktingar i Iran, säger Shahryar Bakhshipoor.

Är det lika roligt att fira Yalda här i Sverige som i Iran?

-  Jag tycker att det beror på om man har sin familj här, eller om man är ensam. Om man har familjen spelar det ingen roll var man firar.

Varför vattenmelon?

– För oss är vattenmelon en påminnelse om sommarvärme och värme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.