Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör Isabelle berätta om hur hon missade att hon var gravid – tills hon låg på akuten med krystvärkar och födde dottern Selma. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Isabelle visste inte att hon var gravid – förrän dottern Selma föddes

Uppdaterad
Publicerad

18-åriga Isabelle Laneskär ville åtminstone ha körkort och vara färdig med studierna innan ens tanken på att skaffa barn skulle bli aktuell. Men så blev det inte. I november åkte hon in akut för vad hon trodde var extrem mensvärk – och födde dottern Selma.

– Det är ju allt jag tänker på, varje dag, hur jag helt kunde missa att jag var gravid. Det ska ju inte vara möjligt att man inte märker det, säger hon.

Lördagen den 25:e november förra året vaknade 18-åriga Isabelle Laneskär från Uppsala av vad hon upplevde var mensvärk. En smärta som blev allt värre, tills sambon under söndagseftermiddagen bestämde sig för att ringa ambulans.

En timme senare fick hon veta att hon de senaste nio månaderna hade burit på ett barn – utan att veta om det. Något som även Motherhood har rapporterat.

– Det var den konstigaste dagen i mitt liv, jag har fortfarande svårt att greppa hur allt det här kunde ske, säger Isabelle Laneskär.

Kurragömma i magen

På väg in till sjukhuset gick tankarna på allt från brusten blindtarm till vridna äggstockar. När ultraljudet istället visade ett barn var Isabelle Laneskär säker på att det skulle vara antingen dödfött eller svårt missbildat, eftersom hon inte känt något av fostret och knappt hade någon gravidmage.

– Men istället föddes Selma: 2 890 gram och 51 centimeter.

I klippet: Möt Isabelle Laneskär och hör hennes ovanliga berättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.