Foto: Susanne Lindholm/TT

Stort it-haveri hos Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen påverkade ett stort teknikproblem flera av Trafikverkets system. Felet påverkade tågtrafik, interna mejlsystem, förarprov och myndighetens hemsida.

Problemen startade redan under morgonen och enligt Trafikverket kom de och gick under hela dagen. I nuläget är det oklart exakt vad problemen berodde på.

– Exakt vad problemet berodde på vet vi fortfarande inte. Vi tror att det har att göra med någon intern uppdatering eller liknande, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Extern påverkan

Extern påverkan?

– Vi har uteslutit det. Vårt skal, våra brandväggar är rigoröst förberedda – och i nuläget tyder det mesta på att detta är ett problem som uppkommit internt.

Felet, som beskrivs som ett tekniskt fel i flera av Trafikverkets system, riskerade under en tid att påverka hela landets utropssystem.

– Efter att vi har kontrollerat det i efterhand tyder det på att just de problemen var mindre än vi befarade i början.

Problemen kom dock under eftermiddagen att påverka tågnätet, uppger myndigheten.

– Främst såg vi förseningar i SL:s nät.

Påverkade tågtrafiken

Tågen?

– Ganska tidigt när vi märkte att felen uppkom så slog vi över till våra backup-system, vilket innebär att mycket av det som tidigare styrdes automatiskt styrdes manuellt. Det var de automatiska systemen som hade problem.

Manuellt?

– Enkelt förklarat kan man säga att det var överföringen av information gällande vilka tåg som skulle köra och när de skulle köra som inte fungerade, bland annat. De tågtider som var inlagda sedan tidigare fungerade, men möjligheten att lägga in nya i systemet fungerade inte.

Förarprov

Också Trafikverkets bokning gällande förarprov påverkades. Trafikverket uppger för SVT Nyheter Uppsala att det under stora delar av dagen inte gått att göra en bokning av teori- och körprov, till exempel.

– Det är bokningarna via sajt som inte fungerat, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Trafikverket uppger också att det under dagen kan vara svårt att nå myndigheten per mejl, då deras mejlsystem till och från legat nere – samtidigt som hemsidan också släckts ned i perioder.

– När problem som detta uppkommer sätter våra tekniker igång att felsöka direkt. Trafikverkets verksamhet är ju en verksamhet inte som får avstanna. Men vi har som tidigare nämnt backup-system på allt.

Ska undersökas

Felet avhjälptes under eftermiddagen.

– Vår bedömning nu är att det är löst.

Testkör ni inte systemuppdateringar innan ni implementerar dem?

– Vi testkör alla uppdateringar vi gör, men Trafikverkets system är ett nät som byggts upp under flera decennier. Det är det vi ska försöka ta reda på nu, hur det kunde sprida sig så här, säger Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.