Skiftnyckelns uppfinnare i ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

Kanske har du hållit i en skiftnyckel i din hand någon gång, eller en rörtång? Båda är dom uppfunna av en av Sveriges mest framstående uppfinnare, Johan Petter Johansson. Nu visas delar av hans uppfinningar upp på Enköpings museum.

J P Johansson kom att ta 110 patent under sin livsgärning. En ställbar rörtång, som passade alla rör och skiftnyckeln som passade alla muttrar hör till de mest kända. Hans företag blev senare Bahco med hela Enköping.

– Han är en del av en framväxande industristad. När han kom till Enköping i slutet av 1800-talet satte han fart på något som skulle bli revolutionerande, säger Linda Karlsberg som är verksamhetschef vid Enköpings museum. Han har betytt väldigt mycket för Enköping.

Från och med i somras har Enköpings museum tagit över hans samling och under fredagen öppnade en utställning där utvalda delar av Bahco:s varor visas upp.

Bakom kulisserna

Utställningen vill även visa museet bakom kulisserna. Besökarna kan på en TV-skärm följa hur det går till när museet tar emot föremål till sina samlingar.

– Vi har ett stående uppdrag att visa hur vi jobbar med kulturarvet, säger Linda Karlsberg.

Utställningen pågår till och med 6 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.