Förödelsen var stor efter att åskan slog ned. Bland annat brann ett stall ned och flera hästar brann inne. Foto: SVT Uppsala / Märta Hulth

Stallets ägare efter branden: ”Att hästarna omkom är det värsta”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Schmidt väcktes klockan 03 på natten av räddningstjänsten. Hans stall i Råby utanför Uppsala stod i lågor och hästarna omkom. Nu, dagen efter, börjar efterarbetet för de drabbade.

När Ulf Schmidt kom ut till brandplatsen möttes han av synen av stallet som stod i lågor. Men även av explosioner.

– Det var gasflaskorna som exploderade. De tillhörde en husvagn som stod i närheten. Det blev en väldigt snabb och intensiv brand, säger Ulf Schmidt.

Även husvagnen brann ner till grunden. Ulf Schmidt hyrde ut platser i stallet till hästägare och fyra hästar dog i branden.

– Det är det absolut värsta. Att hästarna omkom, säger Ulf Schmidt.

Eftersläckning och telefonkö

Nu, dagen efter, präglas tillvaron av telefonsamtal. Han ser även efter brandplatsen då brandkåren kunde lämna området samma natt. Han har även ärenden hos grannarna. 

– Våra hyresgäster som bor i grannhuset har inget vatten för vattenpumpen slogs ut av blixten. Så jag springer dit med vatten – och kaffe. En annan fastighet har ingen ström. Och så är det försäkringsfrågan förstås, säger Ulf Schmidt.

Se klippet för att ta del av hur det ser ut på platsen dagen efter branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.