Foto: TT

”Jag vill göra skillnad i den romska gruppen”

Uppdaterad
Publicerad

Sunita Memetovic är en av de första kvinnorna i Sverige med romsk bakgrund som är på väg att bli advokat. Just nu företräder hon ett av offren i terrordådet på Drottninggatan.

– Det är ett historiskt  mål. Det är det största målet vi har haft i Sverige. Det är häftigt att se hur man har planerat det här målet. Stockholms tingsrätt har gjort ett fantastiskt arbete, säger hon.

Sunita Memetovic arbetar på en advokatbyrå i Uppsala och hon är målsägandebiträde för en kvinna som skadade sig under terrordådet när hon fick en stenstaty på sig som sköts fram av lastbilen.

– Stenstatyn träffade min klient: delar av hennes kropp och hon fick flera skador både i foten och i högra benet. 

Sunita Memetovic är rom från Serbien, uppväxt i Sverige och har läst juristprogrammet i Uppsala. Hon bestämde sig för att läsa juridik efter att ha spelat huvudroll i tv-serien Den förste zigenaren i rymden. Då reste hon runt i Europa och upptäckte hur romer behandlas (hör mer om det i klippet ovan!). 

”Absurt”

Nu har hon har siktet inställt på att inom ett år bli advokat och hon kan vara den första kvinnan i Sverige med romsk bakgrund som blir det.

– Om det är så att jag är den första, vilket många säger kan vara möjligt, så tycker jag mer att det är absurt. Det är 2018 och vi har inte kommit längre i den här frågan.  

Hennes huvudfokus är romska frågor men hon brinner också för kvinnor och flickors rättigheter, hederskontext och jämställdhetsfrågor.  

– Det är många som ser mig som en förebild. Jag vill akta mig för att tycka det om mig själv. Jag vill ändå föregå med ett gott exempel. Jag tror att jag med min drivkraft och min kompetens kan vara med och göra skillnad för barn och ungdomar i den romska gruppen. Det är i vart fall min förhoppning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.