Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 30-årsåldern försöker att fly på en elskoter i Valsätra då han jagades av tio maskerade män. Foto: Polisen

Jagades av tio maskerade gärningsmän – knivhöggs och slogs blodig

Publicerad

Tio maskerade män jagade ikapp en man och som både blev slagen och knivhuggen i Valsätra förra våren.

Nu döms bara en av de tio gärningsmännen – en man som inte rörde offret.

På övervakningsfilmer från Valsätra syns hur mannen i 30-årsåldern försöker fly på en elskoter när tio maskerade män börjar springa efter honom.

Händelsen inträffade vid 20-tiden i april 2023, och mannen misshandlades av gruppen när de väl kom ikapp honom.

Efter misshandeln flyr gärningsmännen platsen i tre bilar – två hyrbilar och en bil som tillhör en man i 20-årsåldern.

Känd av polisen

Offret är sedan tidigare känd av polisen men uppger i förhör att han inte vet varför han attackerades. Inte heller åklagare Bente Erfeldt vill uttala sig om motivet.

30-åringens skador efter händelsen bestod bland annat i ett jack ovanför ögonbrynet och ett djupt sår i benet. Han har anmält bestulna ägodelar med ett sammanlagt värde på över 120 000 kronor, däribland en halskedja som ska vara värd uppåt 80 000 kronor.

En av tio åtalades

Endast en av de tio maskerade männen åtalades för brottet – mannen i 20-årsåldern som ägde den tredje bilen. Det har, enligt åklagare, inte gått att bevisa vilka de övriga inblandade var.

Han deltog dock inte själva misshandeln. På övervakningsfilmerna syns hur han viker av när de andra hoppar på 30-åringen, och vänder tillbaka till sin bil. Han döms för medhjälp till grov misshandel och ska betala nära 266 000 kronor i skadestånd till offret.

Han döms mot sitt nekande men gör vissa medgivanden. Han medger att han har skjutsat personerna till brottsplatsen, men hävdar att han inte kände till vad som skulle hända i Valsätra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.