Mannen som är 70-årsåldern döms till villkorligt och samhällstjänst efter misstaget med bössan. Han ska även betala skadestånd på närmare 40.000 kronor. Foto: TT

Jägare sköt annan jägare – trodde det var ett vildsvin

Uppdaterad
Publicerad
Han tog av sig jaktkepsen och vinkade. Jaktkompisen tog honom för ett vildsvin och avlossade bössan. Nu döms en man i 70-årsåldern för brott mot vapenlagen och grovt vållande till kroppsskada.

Dagen före nyårsafton förra året gav sig två jaktlag ut i skogen i tillsammans. Men under den gemensamma älgjakten inträffar det som inte får hända – en av jägarna skjuter en annan jägare och träffar. De två jaktlagen, vars marker angränsar till varandra, anordnade en gemensam älgjakt mellan Östervåla och Tierp. Syftet var alltså att jaga älg, men även vildsvin fick skjutas.

En älgko blir skjuten, men smiter från platsen. En av jägarna rör sig till fots. Han vill ta sig till platsen där älgen blivit skjuten. Han uppger att han talat om via radio vilken väg han tänkt ta, men uppgiften har inte gått att bekräfta.

Han blir förvånad när han får syn på en annan jägare, och tar av sig sin orangeröda keps för att vinka med den som en hälsning. Han hör ett skott och blir träffad i bäckenet. Han ropar på radion att han blivit skjuten.

Såg en gris

Mannen i 70-årsåldern uppger att han sett en gris gå över vägen, och eftersom han är övertygad om att det är ett vildsvin gör han sig beredd att skjuta. När han ser en svart klump på vägen fattar han sitt gevär och avlossar ett skott. Han bedömer att föremålet befann sig 200 meter bort, men i själva verket handlade det om 275 meter.

Den skjutne mannen träffas i bäckenkområdet. Utöver skada på skelettet får han även omfattande skador på bland annat huden och musklerna. Han träffas dessutom av kulfragment i penis.

Livsfarligt

Rätten anser att mannen avfyrat ett livsfarligt vapen mot ett mål som han inte sett tydligt, samt att han inte anpassat vapnets sikte efter de rådande förhållandena. Därför menar man att han gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande.

Han döms för grovt vållande till kroppsskada och brott mot vapenlagen. Straffet blir villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst. Om rätten hade valt fängelse som påföljd hade han dömts till 3 månaders fängelse. 70-åringen ska också betala nära 40 000 kronor i skadestånd till den skjutne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer