Wulfheodenas är ett brittiskt historiskt sällskap som har rockstjärnestatus. Foto: Wulfheodenas

Järnålderskrigare intog Gamla Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Den som är trött på samtiden kunde under lördagen drömma sig tillbaka till forna tider, närmare bestämt yngre järnåldern.

Ute vid Uppsala högar ordnade nämligen Gamla Uppsala museum en tema dag där den så kallade Vendeltiden återskapas.

– Vendeltiden var en del av järnåldern och ägde rum ungefär år 550 till år 800, vi brukar kalla det för perioden innan vikingatiden, berättar Amanda Norgren som är museepedagog.

Uppsala skådeplatsen

Gravfälten runt omkring Uppsala är särskilt relevanta för den här tiden, Vendel, Valsgärde, Ultuna och Gamla Uppsala där själva temadagen äger rum.

Under dagen kunde museebesökarna bland annat att kunna smaka tidsenlig mat som sällskapet Vendthjod från Vendel erbjuder till försäljning. Men Amanda Norgren är helt på det klara med vad dagens höjdpunkt är.

– Det är det brittiska historiska sällskapet Wulfheodenas, de är som rockstjärnor inom den här världen!

Med den här världen syftar Amanda Norgren på de sälllskap som ägnar sig åt att återskapa historiska tider.

Hur kommer det sig att de kommer hela vägen från Storbritannien för att besöka Gamla Uppsala?

– När man går med i det här sällskapet så väljer man en grav man vill återskapa, den gruppen som kommer har just gravarna i Vendel och Valsgärde som sina gravar.

”Mycket kvar att upptäcka”

En av dem som kommit till Uppsala för att vara med om det här är Paul Mortimer som är med i Wulfheodenas. Han tycker att det är en väldigt fascinerade tidsålder.

– Det var en tid med många olika idéer men också en tid med mycket förändringar. Det var mycket som hände och det var väldigt dynamiskt. Det är mycket som inte heller är förklarat än, så det finns mycket kvar att upptäcka, säger Paul Mortimer. 

”Alla är krigare”

Återskapandet av historia är alltså inget deltagarna tar lätt på. Alla kläder och detaljer är noggrant återskapade, och sällskapet har särskilt bra koll på mjödkulturen och det militära.

– Alla som kommer är krigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer