Tidigare Uppsala bon Pierre De Lambert bor numer i London och befann sig i östra delen av staden när terrorattacken skedde. Foto: TT

”Jättehemskt – förstod inte att det hade hänt”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag satt hemma och tittade på finalen i Champions League när jag fick veta om terrordådet. Det här är jättehemskt, jag förstod först inte att det hade hänt, säger Pierre De Lambert som bor i östra London.

Tidigare bodde Pierre De Lambert i Uppsala, numer bor han i östra delen av London tillsammans med sin flickvän som kommer från Sverige. När terrordådet vid London bridge skedde under lördagskvällen satt han hemma i soffan och tittade på finalen i Champions League. Egentligen hade han planerat att gå ut på en pub för att se matchen men stannade hemma.

– Plötsligt ser jag på min mobil att det skett ett terrordåd vid London Bridge. Jag förstod först inte att det var sant. Jag gick direkt in på Facebook och markerade mig som säker – det är ett bra sätt att snabbt nå ut att man är oskadd.

– Två fransmän skadades allvarligt under attacken och eftersom att jag själv är fransman var det väldigt viktigt för mig att snabbt uppdatera att jag var okej.

LÄS MER: Terrordåd vid London bridge – detta vet vi

Passerar London Bridge varje vecka

Två dagar i veckan befinner sig Pierre De Lambert på Googde Street i Soho då han arbetar där – och för att ta sig dit passerar han London Bridge station.

– Det är alltid packat med folk på tunnelbanan och jättemycket trafik vid London Bridge. Det tillhör en av de mest hektiska stationerna tillsammans med Kings Cross Station och London St Pancras.

”Tänker ofta på om något skulle hända”

Trots att Pierre De Lambert berättar att han försöker att låta bli att tänka på terrorattackerna som skett under kort tid i Storbritannien så är det svårt att undgå. Efter terrordådet i Manchester hade de en tyst minut på arbetet. Alla blev även ombedda att uppdatera sina adresser och kontaktuppgifter till närstående personer om en nödsituation skulle uppstå.

– Jag tänker på alla dessa terrorattacker, både den som var i Manchester nyligen, tidigare terrordåd i Frankrike och i Sverige – det är jättehemskt. När tunnelbanan ibland plötsligt stannar under jorden och man får vänta brukar jag tänka särskilt mycket på ”tänk om något skulle hända här...”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.