Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är den mest minnesvärda händelsen under mitt yrkesliv”, säger Urban Olsson som i dag, efter 30 år i tjänst, fortfarande jobbar vid Uppsalapolisen. Foto: David Rydell/SVT

Jobbade sin första dag som polis – blev beskjuten av Militärligan

Uppdaterad
Publicerad

De genomförde flera uppmärksammade bankrån runtom i Sverige. Men för exakt 30 år sedan tog det stopp i en sommarstuga utanför Heby. Efter en intensiv polisjakt kunde den ökända Militärligan gripas efter att ha eldat upp 900 000 kronor.

Urban Olsson jobbade sin första dag som polis och hamnade – obeväpnad – mitt i kaoset.

Det var snöigt och minusgrader ute och Urban Olsson fann sig liggandes i ett dike med vatten upp till midjan.

Sekunder innan hade han blivit beskjuten.

– Jag låg där och pratade med min kollega. Jag vill minnas att vi var ganska lugna, säger han.

Militärisk precision

I dag har det gått 30 år och nu vet Urban Olsson att skytten var en person från den numera ökända Militärligan som i början av 1990-talet genomförde flera bankrån.

Men allt tog slut efter en stöt i Heby dan före dopparedan.

– För oss var det bara ett gäng rånare men jag tror att utredarna snabbt misstänkte att det var Militärligan, säger han och blickar ned i diket där han gömde sig för 30 år sedan.

Första dagen som polis

23 december 1993 jobbade han sin första dag i polisområdet Sala/Heby efter avslutad polisutbildning. Han, tillsammans med två helt nya aspiranter, visades runt i tingsrätten av dåvarande polischefen när de larmades om ett bankrån i Heby.

Det gick så snabbt att Urban Olsson fick åka utan sitt tjänstevapen.

Strax utanför Heby mötte de av en slump rånarna i deras bil. Efter ett kortare förföljande sladdade rånarna ner i ett dike och poliserna stoppade bilar på riksväg 56. Varningseld avlossades från båda sidor innan Urban Olsson och de andra poliserna sökte skydd i diket.

Askan av 900 000 kronor

Rånarna flydde vidare in i skogen och tog skydd i en enslig sommarstuga där de senare lokaliserades av polisen. Sen följde några timmars belägring innan stugan stormades och tre rånare kunder gripas sent på natten.

Av rånbytet hittas endast drygt 80 000, resterande 900 000 kronor hade eldats upp.

Det var början på slutet för Militärligan vars medlemmar senare kom att dömas till långa fängelsestraff för flera grova rån.

I klippet: ”Att det blev skottlossning från båda håll var ovanligt” – Urban Olsson om mötet med Militärligan.

Militärligan

Den 16 september 1991 begicks ett inbrott i en av Försvarets vapenkassuner i Botkyrka. Bytet blev över 200 automatvapen. Det blev starten för en rad spektakulära och välplanerade rån i början av 1990-talet.

Kvällstidningarna uppmärksammade att rånen präglades av en militär organisation och gav ligan namnet ”Militärligan”. Det framkom senare att flera av ligans medlemmar hade en bakgrund inom militären.

Efter dramat i sommarstugan utanför Heby skedde en rad gripanden runt om i Sverige. Totalt dömdes åtta personer för inblandning i flera grova rån mot post- och bankkontor. Ledaren dömdes till 14 års fängelse.

Totalt kom ligan över drygt 6,2 miljoner kronor. Av de drygt 50 offren som hamnade i ligans väg drabbades flera av årslånga psykiska påfrestningar.

Källa: SVT dokumentär: Militärligan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.