Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan berätta om hur han och dottern blev sjuk vid renoveringen : ”Det sticks och klias.” Foto: SVT

Efter hyresvärdens renovering: Johan och hans dotter blev sjuka – tvingas bo på hotell

Uppdaterad
Publicerad

Johan och dottern fick besöka akuten efter att ha utsatts för byggdamm i lägenheten där innertaket rivits. Utslag på huden, konstant torrhosta, sömnsvårigheter och damm över hela lägenheten har tvingat dem till att flytta till ett hotell.

– Jag vaknade av att jag hostade, kändes tungt att andas och det lät konstigt från luftkanalen – det rasslade till, säger Johan Jakobsson.

Idag påverkas han starkt direkt när han kliver in i lägenheten på i bostadsområdet Kvarngärdet.

– Det blir gradvis värre efter att jag kommit in i lägenheten, säger Johan Jakobsson.

När sjukvården uppmanade Johan Jakobsson och hans då fyraåriga dotter att omedelbart lämna lägenheten och uppsöka akuten så flyttade Johan och dottern till ett hotell. Hyresvärden Stena Fastigheter kom inte med något alternativ på ersättningsboende och kostnaderna för hotellet har Johan Jakobsson fått stå för själv.

– Jag ligger ute med pengar själv. Just nu är fokus på att det blir säkert att vara i lägenheten, säger Johan Jakobsson.

Hudutslag orsakat av isoleringsmaterial

I journalerna från sjukhuset slår vården fast att besvären i hud och luftvägar uppkommit som en följd av det damm som uppkommit vid rivning av isoleringen.

I dotterns journal står det: ”Luftvägs- och hudsymtom kopplat till rivning av isoleringsmaterial, skulle kunna vara stenull eller glasull.”

Yousif Tawkatli som är handläggare på miljöförvaltningen vid Uppsala kommun menar att det är vanligt att det blir en del irritation i huden när rivning av isoleringsmaterial pågår.

– Vid exponering av isolering så blir man irriterad, men man är olika känslig, säger Yousif Tawkatli.

Osäkert vad som orsakat symptomen

Vad för material som orsakat besvären och om det är miljöfarligt återstår att utredas.

Stena Fastigheter skriver i ett mejl till SVT att inget i nuläget visar på farliga ämnen. Företaget har beställt ett luftanalysprov för att kunna utröna vad som kan ha orsakat symptomen hos Johan Jakobsson och hans dotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.