Johan vill byta sitt andranamn Gustav till Tablibanjojje, men Skatteverket säger nej. Foto: Johan Gustav Eriksson/privat

Johan vill heta Talibanjojje – Skatteverket säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket avslår Alundabon Johan Gustav Erikssons ansökan om att få byta sitt andranamn Gustav till Tablibanjojje. Anledningen är att det kan väcka anstöt. – Jag ska överklaga, säger Johan ”Talibanjojje” Eriksson.

Johan berättar att det började för över tio år sedan då en av hans vänner började kalla honom taliban eftersom han hade långt skägg. Samtidigt var det en annan vän som kallade honom ”jojje”.

– När jag sedan skulle skaffa en mejladress så kom jag på att det vore bra att ha en adress som ingen annan hade och då blev det Talibanjojje. Det är det namnet som jag har blivit känd under. Jag hade det också på Facebook ett tag, men nu har de tagit bort det, berättar han. 

Hur kommer det sig att du har valt att ansöka om namnbyte?

– Eftersom det är det som jag kallas, så varför inte göra det på riktigt, säger Johan.

Kan väcka anstöt

Men Talibanjojje tycks inte gå hem hos Skatteverket för i mitten av december kom beskedet. Ansökan avslås. Skatteverket skriver då följande i beslutet;  ”Ett namn som kan väcka anstöt, eller kan antas leda till obehag för den som ska bära det, eller namn som av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn ska inte godkännas.

Skatteverket skriver att deras bedömning är att namnet kan väcka just anstöt. Men den förklaringen köper inte Johan.

– Jag har kallats det här i flera år, både bland kända och okända och ingen har hittills tagit illa upp så vitt jag vet. Allra minst jag. Beslutet känns ogrundat, säger han.

Så vad händer nu?

Jag har överklagat Skatteverkets beslut och ändrar de inte så kommer jag överklaga till Förvaltningsrätten, säger Johan Gustav Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer