Jordgubbssäsongen i kris i Uppland. Foto: TT

Jordgubbsbrist drabbar Uppland

Uppdaterad
Publicerad

Tidig vår och taskig tajming. Det är orsaken bakom den jordgubbsbrist som nu sveper över Uppland.

Sedan midsommar råder det jordgubbsbrist i Uppland. Bären börjar ta slut efter en snabb start på säsongen.

– Vi har haft stor brist i år. Det blev en väldigt kort säsong för vår del, säger Gustaf Olsson, jordbrukare och jordgubbsodlare vid Fredrikslunds gård, söder om Uppsala.

”Taskig tajming”

Han odlar för försäljning. Men den är nu över. Och det gick fort.

– I vårt fall handlade det om den snabba värmen som kom i våras. Det var nog ingen som var beredd på den. Det i kombination med att vi haft en del vinterskador från i fjol och lite taskig tajming i planteringen gjorde att det redan vid midsommar började ta slut. Och nu är det över, säger Gustaf Olsson.

Ovanligt

Ola Langvall, skogsforskare vid Svenska Lantbruksuniversitetet (SLU), har i elva års tid studerat bärsäsonger i Sverige. Han säger att det inte är en unik företeelse med tidig blomninng och bärmognad, men att det är relativt ovanligt.

– Eftersom vi har stora variationer med väderförhållanden så sker det här mer eller mindre regelbundet. Under de här elva åren som vi har tittat på det här har det inträffat en gång tidigare, säger Ola Langvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.