Foto: SVT

Jordgubbsfusket minskar – priserna sjunker

Uppdaterad
Publicerad

God och tidig tillgång till jordgubbar har bidragit till att fusket med jordgubbar minskat.

Den tidiga vårvärmen har gynnat jordgubbsskörden, med lägre priser som följd. Något som dragit undan mattan under fötterna för eventuella fuskare.

– Förra året skickade vi tio prover för analys till Tyskland. I år har vi skickat två, säger Waldemar Ibron, kontrollant på Jordbruksverket.

MIDSOMMAR UPPSALA 2016

Att Jordbruksverket skickar jordgubbar på analys vittnar om att det finns en stark misstanke om fusk. Runt 130 till 150 kontroller har hittills gjorts i Sverige. Analyssvaret från laboratoriet i Tyskland har ännu inte kommit.

– Det kan ta upp till tio arbetsdagar, säger Waldemar Ibron.

Varmt väder ger billigare priser

Kontrollperioden pågår till en vecka efter midsommar och är inte över än påpekar Waldemar Ibron. Men tendensen är ändå tydlig.

– Bra väder gör att odlarna får fram bären tidigt. Då sjunker priserna eftersom handlarna riskerar att få slänga bären som inte säljs, säger han.

2015 avslöjades två säkra fuskare och två starka indicier på fusk efter att analyser gjorts på laboratorium i Tyskland. 15 handlare fick underkänt på grund av slarvig märkning enligt Waldemar Ibron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MIDSOMMAR UPPSALA 2016

Mer i ämnet