Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordbruksverket tipsar om hur du avgör om bärföretaget är en kriminell verksamhet och när du som sommarjobbare själv kan bli skyldig till bedrägeri. Foto: Pontus Stark/SVT

Jordgubbsförsäljning kan vara bedrägeri – varnar för koppling till kriminella

Publicerad

Kriminella misstänks ha infiltrerat bärmarknaden i Uppsala. Jordbruksverket uppmanar nu både konsumenter och sommarjobbare att vara uppmärksamma på vilka jordgubbar man köper och säljer.

– Har man sålt dessa jordgubbar kan man bli inblandad i ett bedrägeri, säger Kristina Mattsson på Jordbruksverket.

Bär- och jordgubbsförsäljningen är i full gång – men verksamheten har även blivit ett sätt att tvätta pengar på för kriminella nätverk. Polisen har haft pågående insatser mot falska jordgubbar bland annat i Uppsala län.

Ett flertal försäljningsstånd har fått stänga igen. Polisen har även upprättat anmälningar om brott mot ordningslagen och sett över möjliga penningtvättbrott.

Jordbruksverket: ”Skolungdomen bär ansvaret”

Jordbruksverket, som har varit delaktig i insatserna, uppmanar nu både konsumenter och ungdomar som säljer jordgubbar att vara uppmärksamma på jordgubbsfusk.

– Ofta handlar det om skolungdomar som säljer jordgubbar och det är viktigt att vara medveten om att det är innehavaren som ansvarar för de bär som säljs, säger Kristina Mattsson, utredare på Jordbruksverket.

Det är den jordgubbssäljande ungdomen som bär ansvaret för att informationen som köparen får stämmer – därför kan det vara viktigt att hålla extra koll som förälder, fortsätter Kristina Mattsson.

Kolla kartongerna

Viktiga saker att hålla utkik efter är bland annat att bärkartongerna ska vara märkta med odlarens namn och adress.

– Den största delen av försäljningen är seriös, men vi vill naturligtvis inte ha in inslaget som inte är seriöst.

Hör mer om hur du som konsument och sommarjobbare kan kontrollera jordgubbarna och bärföretagen i klippet ovan.

Vet du mer om jordgubbsfusket?

Tipsa gärna SVT Nyheter Uppsala om du har egna erfarenheter av jordgubbsförsäljning eller jordgubbsfusk. Mejla till uppsala@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.