Journalisten om Raad: En extrem person

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala moské menar att kritiken mot Abo Raad är grundlös. Det kan inte frilansjournalisten Magnus Sandelin förstå.

Under förra hösten granskade Magnus Sandelin moskén i Gävle, tillsammans med Gefle Dagblad. Det resulterade i en artikelserie, i vilken bland andra imamen Abo Raad pekades ut som ledaren för militant islamism i Sverige. Han har vid flertalet tillfällen föreläst vid Uppsala moské, senast i helgen.

– Det finns ingenting som kan bevisa det här. Vi har läst artiklarna som de har skrivit. De refererar till verser från koranen, de refererar till att ”han sa...” och ”Han är förebild...”. Du måste verifiera informationen och du måste ha bevis för att anklaga personen för någonting, säger Samer Aburahmeh, vice ordförande och aktivitetsansvarig vid moskén till SVT Uppsala.

”Förstår inte överhuvudtaget”

Flera är dock av uppfattningen att Abo Raad är en olämplig föreläsare. Professor i Islamisk teologi, Mohammad Fazlhashemi säger till UNT att det kastar en skugga över moskén och frilansjournalisten Magnus Sandelin, som gjorde granskningen tillsammans med Gefle Dagblad tycker det är märkligt att moskén avfärdar det som GD har publicerat.

– Jag förstår inte överhuvudtaget hur de kan säga så, för då har de inte läst vad Abo Raad själv har skrivit.

Sandelin refererar till skärmdumpar GD har publicerat som ska komma från imamens facebook. De uppmanar till att skänka pengar till IS, och hyllar IS övertagande av staden Mosul 2014.

– Han företräder en väldigt smal inriktning vad det gäller islam som är väldigt strikt, en salafistisk inriktning. Dessutom är det en person som lyfts fram inom mer extrema kretsar, mer våldsbevakande kretsar som en förebild.

Vad borde moskén göra, tycker du?

Jag tycker man borde vara lite mer rädd om sitt rykte och dra gränsen för vilka inriktningar man vill ha inom moskén.

”Media svartmålar”

Men Samer Aburahmeh tycker inte att det går att lita på att GD:s publiceringar stämmer.

– Allt som sägs i media kan inte vara sant. Media nu för tiden svartmålar och försöker ge en dålig bild av islam och muslimer. Jag har inte läst en bra artikel om islam på väldigt länge och då undrar jag: varför? Hela tiden försöker media ställa muslimer som terrorister och islam är inte så. Det bara ökar islamofobin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer