Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer än var fjärde röstande i Knivsta valde Knivsta.nu. Det jublar Pierre Jansson, Matilda Hübinette och Mikael Rye Danjelsen över. Hör segervrålet i klippet. Foto: SVT

Jubel över valsmockan i Knivsta – lokalt parti störst i kommunen

Publicerad

Knivsta.nu var med redan när Knivsta blev en egen kommun, och drygt 20 år efter att kommunen bröt sig loss från Uppsala är partiet störst i Knivsta.

– Det är överväldigande, säger ledamoten i partistyrelsen Mikael Rye-Danjelsen.

Han och flera med honom ser nu fram emot ett större inflytande över lokalpolitiken.

På agendan står att göra Knivsta tryggt och trivsamt, att minska exploateringstakten trots avtalet med staten om att bygga 15 000 bostäder samt att satsa på förskolan och skolan.

Kommunvalet 2022 Knivsta

Gratulationer från M

– Jag har gratulerat gruppledaren till ett bra val. Knivsta.nu har lyckats med att driva lokala frågor på ett bra sätt. Det låg lite i luften, säger Göran Nilsson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Partiet ökade med drygt 12 procentenheter, en monstersiffra även med svenska mått.

– Jag tror att det kommer att gå bra för partiet, de har många rutinerade och kompetenta medlemmar i partiet, säger Göran Nilsson, som ser framgången som en seger för och en vitalisering av demokratin.

Klippet: Hör jublet och få förklaringen till valframgången.

Får nya spår – ska bygga 15 000 bostäder

I det så kallade fyrspårsavtalet med staten tar Knivsta kommun på sig att att bygga 15 000 bostäder i närheten av de nya spåren till år 2057.

I fyrspårsavtalet står det att minst 30 procent av de nya bostäderna ska vara hyresrätter.

I motprestation ska staten bygga två nya spår mellan Stockholm och Knivsta.

Källa: Knivsta kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Knivsta

Mer i ämnet