Julsillen kan vara dödsfälla

Uppdaterad
Publicerad

Den egeninlagda sillen kan vara en dödsfälla om den hanteras felaktigt. Det gäller dock bara den sill som inte är saltad redan när du köper den. Sporer av bakterien Clostridium botulinum finns i fisken och bakterierna kan bilda ett av världens farligaste nervgift, Botulinumtoxin.

Om du planerar att lägga in din egen sill från grunden till jul bör du vara extra noga med lagen. Det gäller även den inlagda strömmingen. En felaktig lag kan nämligen leda till att sporer av bakterien Clostridium botulinum gror till bakterien och bildar nervgiftet botulinumtoxin.

– Det är ett av de farligaste toxiner vi känner till, säger Christina Lantz, mikrobiolog Livsmedelsverket.

Ett snapsglas botulinumtoxin skulle kunna döda hela Sveriges befolkning enligt Folkhälsomyndigheten. Giftet blockerar nervimpulserna och leder till olika förlamningar. Går det tillräckligt långt så förlamas även andningsmuskulaturen.

Väldigt ovanligt förekommande

Sunt förnuft och rätt metoder gör att den här typen av förgiftning är väldigt ovanlig. Utbrott av botulism, som förgiftningstillståndet kallas, är mycket ovanligt i Sverige enligt Livsmedelsverket.

– Så länge du följer ett beprövat recept är det ingen fara. Man behöver inte heller vara orolig om man köper saltad- eller färdiginlagd sill på affären, säger Christina Lantz.

Väljer du att göra inläggningen från grunden är det viktigt att du har tillräckligt mycket ättika, tillräckligt mycket salt och att förvara sillen kallt.

– Ättikan, saltet och kylan hjälps åt för att göra produkten säker och om du har haft lite för lite ättika så hjälper saltet till att hindra giftet från att bildas, detsamma gäller kylan. Det ska alltså mycket till för att du ska bli smittad om du följer beprövade recept och förvarar sillen kallt, säger Christina Lantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.