Det är den kalla våren det relativt kyliga vattnet som gör att honornas ömsning blivit ovanligt sen i år. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kall vår ger brist på kräftor

Publicerad

Funderar du på att fiska kräftor själv så bör du vänta, annars är risken att du får tomma mjärdar eller i alla fall väldigt få kräftor. Kräftfisket är nämligen ovanligt sent i år. Något som kan påverka både priset och tillgången på kräftor i augusti

– Vi har konstaterat att det är många honor som ännu inte ömsat skal och det betyder att vi får väldigt lite kräftor nu. säger Ulf Lindqvist, kräftfiskare och vd för konsultföretaget Naturvatten.

Det är den kalla våren det relativt kyliga vattnet som gör att honornas ömsning blivit ovanligt sen i år, förklarar Ulf Lindqvist.

– När dom ömsar skal så kryper dom undan och gömmer sig under stenar. Det är för riskabelt för dom eftersom det nya skalet blir mjukt. Då kryper dom inte in i några burar.

Halverad fångst

Vid sjön Erken i Roslagen bedriver Naturvatten kräftfiske för miljöundersökningar och forskning. Ulf Lindqvist plockar upp ungefär hälften av den fångst han brukar få så här års. Ett par veckors försening uppskattar han att det kan röra sig om.

Dyrare och svårare att få tag på Svenska kräftor

Den tillfälliga nedgången kan göra Svenska kräftor både dyrare och svårare att få tag på i handeln. På Hambergs fisk i Uppsala märker man av nedgången.

– Leverantörer och fiskare klagar på att det är ont om kräftor. Det riskerar att ta slut i butikerna så det är värt att beställa kräftor i förväg, säger fiskhandlare Joel Hamberg. Jag tror att priset kan gå upp en del, men inte så mycket som man kan tro. Kanske några tior per kilo.

Inget långsiktigt hot mot kräftan

Någon oro för att kräfttillgången ska minska på längre sikt, hyser inte Ulf Lindqvist. 

– Om inte någon annan plockat upp dom eller någon abborre ätit upp dom så blir det nog bra kräftfiske även i år, säger Ulf Linfqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.