Foto: TT

Kallare väder – men värmen kan återvända

Publicerad

Sommarens värme, med runt 30 grader, har börjat avta. Men det betyder inte att sommaren är slut.

Från extremvärmen så börjar vi nu gå över till en lite normalare väderlek. Vädret under veckan kommer att ligga främst kring 20 grader, med undantag för helgen där det finns en liten chans för värme och sol.

– Det som hänt nu är att kall luft från Nordatlanten har kommit in. Varmluften är nedtryckt och klarar inte att komma upp, säger Nils Holmqvist, meterolog på SVT.

Regn och moln

Tisdagen kommer eventuellt att bjuda på ett par regnskurar. Men regnovädret kommer att dra förbi och efter det blir det molnigt väder framtill fredagen.

– Fredagen är svår att bedöma. Den hänger lite på en skör tråd, antingen kommer det bli lite varmare med uppemot 25 grader, eller så tar sig en kallfront in till landet och då blir vi snuvade på den där värmepuffen, säger Nils Holmqvist.

Värmen kan återvända

För den som redan saknar hettan så finns det en chans att den återvänder.

– Att komma upp till 30 grader igen blir svårt, men inte omöjligt. För två år sedan var årets varmaste dag den 26 augusti, så det säger ju att det fortfarande är en möjlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.