Foto: TT/SVT

Grannar stör sig på privata övervakningskameror – anmälningar ökar

Publicerad

Bland privatpersoner har det blivit allt vanligare med övervakningskameror. Samtidigt ökar klagomålen om hur de har satts upp.

– Jag tror att det till stor del beror på att det finns en ökad medvetenhet i samhället gällande hur kameror får användas och hur man behandlar personuppgifter, säger Jeanette Bladh Gustafson på Integritetsskyddsmyndigheten.

Hittills i år har det inkommit 139 klagomål om privatpersoners övervakningskameror till myndigheten, vilket är fler jämfört med förra året då totalt 104 klagomål inkom. Framför allt är det grannar som anmäler, men det kan till exempel också handla om hantverkare, brevbärare eller hemtjänsten.

Eftersom det inte finns någon tillstånds- eller anmälningsplikt av något slag när man som privatperson vill kamerabevaka så finns ingen statistik över exakt hur utbredd kamerabevakningen är hos just privatpersoner.

– Det man kan säga är väl dock att kamerabevakning ökar generellt i samhället och många är positivt inställda till kameror. I takt med att tekniken utvecklas och det blir allt billigare blir det också enklare att sätta upp kameror, även för privatpersoner, säger Jeanette Bladh Gustafson.

I klippet: Tänk på det här om du vill sätta upp en övervakningskamera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.