Arkivbild på kamera och man i sängen utan koppling till texten. Foto: Fredrik Sandberg / TT och Bertil Persson/Helsingborgbild/TT

Kameror införs i hemtjänsten i Enköping

Publicerad

Nu inför Enköpings kommun trygghetskameror inom hemtjänsten. Med hjälp av kameror som sätts upp vid sängen ska kunderna störas mindre under nätterna.

Personer med hemtjänst i Enköping kan nu välja att få tillsyn i hemmet via kameror under nattetid istället för att personal ska göra hembesök.  Tanken är att kamerorna ska monteras vid sängen och enbart vara påslagen under vissa tider.

– Kameran kan bara slås på under det tidsfönstret som kunden bestämt. Spärrar gör att den inte går att slå på andra tider, säger Mattias Alsiö, samordnare för trygghetskameror i Enköping.

Fördelen är att kunderna slipper bli störda av personal som kommer och tittar till dem under natten.

– Många vaknar och blir oroliga. Det händer ofta att de kanske ramlar när de ska kolla så att det är låst eller att de får störd nattsömn, säger Mattias Alsiö.

Personal larmas vid behov

Tillsynen av kamerorna sköts av samma larmcentral som trygghetslarmen är kopplade till.

– Nattpersonal i kommunen får larm om det händer något och då åker de hem till personen.

Sparas inte

Än har ingen anmält intresse för den nya tjänsten, som är frivillig,  men vård- och omsorgsförvaltningen tror att de kommer att få sina första anmälningar i april. De betonar att den personliga integriteten är viktig.

– Det är inget som spelas in och det sparas inte, utan det är en titt i realtid och bilden strömmas, säger Mattias Alsiö.

Kunderna kan fortsättningsvis även välja att få hembesök under nattetid.

– Kamerorna är ett alternativ för den som vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.