Länsstyrelsen har startat en kampanj för att hjälpa unga flickor som tvingas till tvångsgifte. Foto: TT

Kampanj ska förhindra att barn gifts bort under sommarlovet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu genomför Länsstyrelsen i Uppsala en kampanj för att synliggöra riskerna med att barn kan komma att giftas bort under sommarlovet. Ett problem som enligt Tjejers rätt i samhället (Tris) ökar.

– Mörktertalet är stort, men de faktiska talen kan man anta har ökat under de senaste åren, säger Mariet Ghadimi, Tris.

Hur många ungdomar som gifts bort eller riskerar att giftas bort är det ingen som vet. Samhälls- och civilsamhällesinstanserna nås av omkring 50 konkreta fastslagna fall om året, men indikationerna är betydligt många fler.

– Vi fick in omkring 770 samtal eller kontakter från unga där de själva uppger att de är utsatta för hedersförtryck under förra året, och den stora delen av dem riskerar också att tvingas ingå en trosförlovning eller giftas bort, säger Mariet Ghadimi vid Tris.

– Utöver det så var det omkring 470 verksamhetsanställda, i kommuner bland annat, som kontaktade oss angående samma problematik. Även där är det en överhängande del som uppger att det finns risk för bortgifta för de unga som de varit i kontakt med.

Det som dock är fastslaget är att problemet antas öka under sommarmånaderna, när ungdomarna är lediga från skolan.

– Vi märker alltid av en ökning av frågor till oss under denna period.

Kampanj mot tvångsgifte

Länsstyrelserna, däribland Uppsala, har fått i uppdrag av regeringen att på regional nivå samordna arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och ge stöd i arbetet i länet. Länsstyrelsen Östergötland har utöver det även ett regeringsuppdrag att ansvara för ett nationellt kompetensteam och en nationell stödtelefon för yrkesverksamma dit personer i behov kan ringa.

– Bara till Länsstyrelsen Östergötlands nationella stödtelefon har det under årets fyra första månader inkommit samtal som visar att 21 barn och unga har förts ut ur landet mot sin vilja, säger Juno Blom, utvecklingsledare, på Länsstyrelsen Östergötland.

Kampanjen som Länsstyrelsen i Uppsala län nu har igång är tänkt att sprida information kring frågan om att unga nu under sommarmånaderna hotas av att föras ut ur landet mot sin vilja – och där giftas gort.

Ungdomar själva

Kampanjen riktas till yrkesverksamma men även till ungdomarna själva och visar var den som är utsatt kan vända sig för att få stöd, men också vad en kompis eller skolkamrat kan göra om de misstänker att någon far illa.

Affischer, broschyrer och filmer har spridits till berörda verksamheter och på annat vis. Enligt Mariet Ghadimi, Tris, gör kampanjen skillnad.

– Jämfört med förra året så har informationen spridits mycket bättre. Det handlar om att öka medvetandet kring frågor som det här – och det kan bland annat göras av kommuner genom skolor till exempel.

Ökande problem

Enligt Ghadimi så har problemet med tvångsgifte ökat med åren.

– Mörktertalet är stort, men de faktiska talen kan man anta har ökat under den senaste åren.

Dock menar också Ghadimi att myndigheterna nu idag arbetar på ett bättre sätt än tidigare.

– Problematiken figurerar mer i samhällsdebatten nu än tidigare. Jag tror tröskeln har sänkts kring frågan. Den tas mer på allvar.

– Det är viktigt att nå ut med informationen om att detta inte är ok i Sverige, faktiskt olagligt, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.