Chris Emelie Denstedt, samordnare på Uppsala tjej- och transjour, vill att utsattheten som unga kan känna i relationer lyfts och tas på allvar. – Svartsjuka och ungdomskärlek, är inget som vuxna kan vifta bort, säger hon. Foto: SVT

Var femte ung person utsatt för brott i nära relation

Uppdaterad
Publicerad

”Svartsjuka är inte romantiskt”. Så heter kampanjen som just nu lyfter våld i ungas relationer. Samtliga länsstyrelser i landet står bakom, liksom Jämställdhetsmyndigheten. Syftet är att belysa problemet och hjälpa både drabbade och förövare.

– Kampanjen  syftar till att få unga att prata om hur en bra kärleksrelation ser ut. Den vänder sig till de som är utsatta för våld, som riskerar att utsätta andra, men också till kompisar till drabbade eller förövare, säger Katarina Persson, samordnare för jämställdhet vid länsstyrelsen i Uppsala.

Katarina Persson arbetar med jämställdhetsfrågor på länsstyrelsen i Uppsala. Hon tro att kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” kan få ungdomar att fundera över sina relationer, och få mer kunskap om var de kan få hjälp. Foto: SVT

Interaktiv kampanj

Kampanjen är inte bara informerande, utan unga har möjlighet att ta kontakt och få stöd på sajten ungarelationer.se.

På vilket sätt är ungas relationer och brott som förekommer här en jämställdhetsfråga?

– Jämställdhet skapas inte bara på strukturell nivå, utan även på individnivå i samspelet mellan personer i nära relationer. Så det är viktigt att det redan där sätts bra grunder för kärleksfulla och trygga relationer, säger Katarina Persson.

Var femte ung utsatt

Hur stort problemet med svartsjuka är svårt att svara på, men i en undersökning från Brottsförebyggande rådet uppger en av fem unga mellan

Chris-Emelie Denstedt, samordnare på Uppsala tjej- och transjour. Foto: SVT

16 och 24 år att man någon gång, i en nära relation, utsatts för brott. De vanligaste formerna här handlar om kränkningar, försök att minska någons frihet och hot. Svartsjuka går att koppla till flera av brotten som innebär att inskränka utrymmet för någon annan. 

Och det är inte alls okej med svartsjuka, menar Chris-Emelie Denstedt som arbetar på Uppsalas tjej- och transjour. Hon vill se en attitydsförändring när det gäller relationsbrott i ungas tillvaro.

– Ta ungas relationer på allvar. Det är inte inte en automatisk ingrediens att det ska vara svartsjuka och jättepassionerat bara för att man är ung. Något som många vuxna verkar tro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.