Uppsala vatten testar även vattnet som finns i tankarna, för att vara på den säkra sidan. Foto: SVT

Kan ta veckor innan Björklinges vatten är drickbart igen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala vatten upptäckte föroreningarna i dricksvattnet i Björklinge under onsdagen. Sedan dess har man uppmanat Björklingebor att hämta sitt vatten från vattentankar istället. För tillfället är cirka 3 000 personer utan dricksvatten.

– Det kan ta flera veckor att åtgärda problemet, säger Bertil Lustig, dricksvattenchef vid Uppsala Vatten.

Det är PAH-halter man hittat i dricksvattnet. PAH är ett slags kolväten, som bildas när organiska material hettas upp eller förbränns ofullständigt. Man hittade detta vid en kontroll av vattnet och nu måste vattenproverna få godkänt innan det är drickbart igen.

– Vi kan först godkänna vattnet när det gått igenom två kontroller, så tidigast två dagar, säger Bertil Lustig.

Ingen orsak hittad

Det är svårt att avgöra hur lång tid det kommer ta. Men i värsta fall kan Björklingeborna bli utan dricksvatten i flera veckor. Man vet ännu inte vad orsaken till PAH-halterna är.

– Det är väldigt svårt att svara på, vi undersöker det nu. En teori skulle kunna vara att ledningarna går igenom mark som är förorenad med PAH, säger Bertil Lustig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.