Uppsalabon Susanne Birgegård Pelling, 62, blev varnad av mejlkontakter om bedrägeriet. Foto: Joel Swahn

Kapare tiggde pengar i Susannes namn

Uppdaterad
Publicerad

”Hej! Jag gjorde en resa till Ukraina och min väska blev stulen. Jag behöver 18.600 kronor, berätta om du kan hjälpa mig.” Den uppmaningen fanns i e-postmeddelandet som var signerat Uppsalabon Susanne Birgegård Pelling – och var skickat från hennes mejlkonto. Men hon hade själv inte skrivit brevet.

För en vecka sedan fick Uppsalabon Susanne Birgegård Pelling, 62, en otrevlig överraskning i mejlens inkorg. Flera kontakter ur adressboken varnade då om att hennes mejl hade blivit kapad – och använd för att tigga pengar. Ett e-postmeddelande hade skickats i Susannes namn, där hon till synes bad mottagaren om nästan 20.000 kronor för att kunna resa hem från utlandet.

– Instruktionerna var att svara på mejlet, och tanken var att personen skulle sätta in pengar, säger Susanne Birgegård Pelling.

”Jag blev förskräckt”

I kontaktboken har Susanne inte bara personliga kontakter, utan även professionella.

– Jag blev förskräckt att det också hade gått ut ett sånt här tiggarbrev till människor som jag inte har någon privat relation till.

Läs mer: Så skyddar du dig mot intrång

Uppsalabon använder Googles e-postklient Gmail. Efter att ha blivit uppmärksammad på bedrägeriförsöket såg Uppsalabon att det fanns två meddelanden från Google.

– Där framgick det att två inloggningar från okända enheter hade skett, en i Nederländerna och en i Nigeria.

Polisanmälan följde – och nytt lösenord. Utöver det använder nu Susanne ytterligare en metod där en kod, som skickas som SMS, krävs för att logga in på mejlen. Hon uppmanar nu andra personer att se över sina lösenord.

”Ska vara rappakalja”

– Innan var jag alldeles för naiv. Jag har förstått nu att det inte går att använda exempelvis gatan som man växte upp på eller barnens födelsedagar som lösenord, utan istället ska det vara rena rappakaljan.

Hur ser du på din trygghet på nätet?

En insikt är att man är mindre säker och skyddad än vad man tror. Jag kände att jag inte hade kontroll i min egen sfär och jag blev naturligtvis rädd att någon skulle gå på det här och skicka pengar.

Så här löd brevet

Hej!

Jag hoppas att detta når dig i tid. Jag gjorde en resa till Odessa, Ukraina, och min väska blev stulen och mitt internationella pass och mina kreditkort inuti.

Ambassaden är villig att hjälpa mig att ta ett flyg utan pass, jag behöver bara betala för biljetten och hotellräkningarna. Till min förfäran  kan jag inte få tillgång till mina pengar utan mitt kreditkort och kontakt med min bank men de behöver mer tid på sig för att kunna ge mig ett nytt kort.

I den här olyckliga situationen tänkte jag fråga om ett lån som jag kan betala tillbaka så fort jag kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. Jag behöver 18 600 kronor, berätta om du kan hjälpa mig genom Western Union eftersom det är det bästa alternativet jag har.

Låt mig veta om det är möjligt. Jag ser fram emot ditt svar.

Kram,

Susanne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.